Bestuur

Marlies Honingh

Marlies Honingh

Voorzitter

Over Marlies

Marlies Honingh is universitair hoofddocent bij de vakgroep bestuurskunde aan de Radboud Universiteit. Zij is een maatschappelijk betrokken onderzoeker die multidisciplinair wetenschappelijk onderzoek doet dat niet alleen wetenschappelijk vernieuwend maar vooral ook maatschappelijk betekenisvol is. Centrale thema’s in haar werk zijn; maatschappelijke democratie, governance in het onderwijs en co-productie.

Marlies is mede-oprichter van het interfacultaire onderzoeksnetwerk ‘Sustainable Democracy’ van de Radboud Universiteit, voorzitter van de Evaluatie en Monitoringcommissie van de vereniging toezichthouders in onderwijs en de kinderopvang en voorzitter van de programmaraad Werken in het Onderwijs van NRO.

Eerder was zij lid van de geschillenadviescommissie van het CvB van de Radboud Universiteit en de Monitorcommissie goed bestuur PO. Zij studeerde aan de Universiteit Leiden, promoveerde aan de UVA en is sinds 2008 aan de Radboud Universiteit verbonden.

Sinds het begin van dit millennium is zij lid van de VB. Binnen de VB was zij lid van de jury van de L.P. van de Spiegelprijs en zij vormde samen met Tom Overmans en Mirko Noordegraaf de redactie van de jubileumbundel voor het vijftigjarig bestaan van de VB.

 

Voor nader contact:
Marlies.honingh@ru.nl

Duco Bannink

Duco Bannink

Algemeen bestuurslid

Over Duco

Dr. Duco Bannink is universitair hoofddocent bestuurskunde aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Hij houdt zich bezig met de gecombineerde problematiek van beleidsintegratie en beleidsimplementatie. We hebben in Nederland grote decentralisatiebewegingen gezien op een aantal terreinen. Sociaal beleid en gezondheidsbeleid vallen daarbij meteen op, maar in de (recent opnieuw uitgestelde) Omgevingswet zien we een soortgelijke beweging. Het idee is dat we beter in staat zijn om verschillende beleidsdomeinen op elkaar af te stemmen als we de uitvoering van beleid dichter bij de burger organiseren: decentrale beleidsimplementatie versterkt beleidsintegratie. De vraag is of die beleidstheorie wel klopt. Bannink richt zijn onderzoek en onderwijs op die vraag. Hij schreef onder meer ‘Het Probleem Samenwerken,’ samen met Hans Bosselaar, en ‘Besturen Zonder Wij’ over deze problematiek.

Nico Versteeg

Nico Versteeg

Algemeen bestuurslid

Over Nico

Van origine civiel ingenieur met specialisatie drinkwater en waterbeheersing. Via oa een adviesbureau, werk in ontwikkelingslanden, een master organisatie-en veranderkunde terecht gekomen in het openbaar bestuur. Eerst in de directie van een waterschap rondom een fusie, daarna als gemeentesecretaris in oa Lelystad en de afgelopen vijf jaar als provinciesecretaris in Overijssel. Rode draad in mijn aandacht: hoe leren en ontwikkelen individuen en organisaties en wat is het effect van mijn handelen daarop.
Ooit als speler en docent improvisatietoneel, door een master NLP, jaren als trainer voor overheidstrainees, als gastdocent bij SIOO lokaal leiderschap en gewoon in mijn dagelijkse werk.
Ik zit in het bestuur van de Thorbecke Leerstoelen, ben voorzitter van het A&O fonds provincies en doe al jaren de CAO onderhandelingen voor de provincies (en daarvoor voor de gemeenten).
Ik woon (samen) in Amersfoort. We hebben een zoon die alweer twee jaar in Enschede studeert. Ik hou enorm van bergen en ik/we stappen (liefst met tent) graag op de fiets.

Seeta Autar

Seeta Autar

Secretariaat

Over Seeta

Seeta Autar is sinds 2020 projectmanager bij het Ethics of Socially Disruptive Technologies (ESDiT) programma bij de vakgroep Filosofie aan de Universiteit Twente. ESDiT is een zwaartekrachtprogramma gefinancierd door NWO. Als projectmanager is zij belast met het bureaumanagement van het programma. Daarnaast organiseert en coördineert zij de nationale en internationale conferenties en bijeenkomsten van het consortium.

Hiervoor heeft ze ruim 32 jaar voor Bestuurskunde gewerkt. Van 2013-2020 was ze bureaumanager van Netherlands Institute of Governance (NIG). Zij is ook secretaris van de European Association for Public Administration Accreditation (EAPAA). EAPAA is een non-profit accrediteringsorgaan die bestuurskunde en aanverwante Bachelor/Master/PhD programma’s accrediteert.

Iris Korthagen

Iris Korthagen

Vice-voorzitter

Over Iris

Als gepromoveerd bestuurskundige geef ik inmiddels meer dan 10 jaar leiding aan
onderzoek in relatie tot beleid en politiek. Sinds 2023 werk ik als programmaleider
'lokaal: het sociaal domein' bij het Sociaal en Cultureel Planbureau. Eerder werkte ik bij de Algemene Rekenkamer, het Rathenau Instituut en de Raad voor Maatschappelijke Ontwikkeling. De onderwerpen waarmee ik me bezig heb gehouden zijn divers - van het
sociaal domein, (digitale) burgerbetrokkenheid tot media(logica) en digitalisering bij de overheid -, maar altijd staan burgers en publieke waarden in mijn werk centraal. Mijn drijfveer is om bestuurders, beleidsmakers en professionals aan het denken te zetten
met de bevindingen uit onderzoek. Dat lukt alleen in interactie: onderzoekers kunnen
bepalen of iets belangrijk is, maar pas in interactie met beleidsmakers, professionals of bestuurder bereiken we relevantie. Daarom past het vice-voorzitterschap van de Vereniging voor Bestuurskunde (VB) ook zo goed. Ook bij de VB werken we aan de verbinding tussen wetenschap en praktijk. Ik speel graag een rol in het faciliteren van gesprekken tussen wetenschappers, bestuurders, beleidsmakers en professionals over
de toepasbaarheid van wetenschappelijke inzichten en de bestuurskundige kant van
maatschappelijke vraagstukken.

Myrthe van Delden

Myrthe van Delden

Algemeen bestuurslid

Over Myrthe

Myrthe van Delden is als manager innovatie en senior onderzoeker verbonden aan de Nederlandse School voor Openbaar Bestuur (NSOB) en betrokken bij diverse onderzoeks- en opleidingstrajecten. Zij studeerde Bestuurs- en Organisatiewetenschappen aan de Universiteit Utrecht en rondde haar master Management of Governance Networks af aan de Erasmus Universiteit Rotterdam met een onderzoek naar de invloed van nudging op de aanpak van ondermijnende criminaliteit. Als onderzoeker bij de NSOB verricht ze onderzoek naar diverse thema’s binnen het openbaar bestuur, specifiek naar de samenwerking tussen overheden, signalerend vermogen en signaalmanagement, de aanpak van complexe opgaven, strategieontwikkeling en lerende evaluaties voor overheden.

Elena Bondarouk

Elena Bondarouk

Algemeen bestuurslid

Over Elena

Dr. Elena Bondarouk is universitair docent bestuurskunde aan de Leiden Universiteit. Haar onderzoek richt zich op de drijvende krachten achter de gedifferentieerde implementatie van EU-milieubeleid op decentraal niveau. Zij onderzoekt hoe participatory en multi-level governance de beleidsimplementatie en het bereiken van doelen op lokaal niveau beïnvloedt. Zij is vooral geïnteresseerd in natuurlijke experimenten waarbij zij onderzoekt hoe verschillende beleidsregelingen verschillende resultaten opleveren. Zo leidt ze verschillende onderzoeksprojecten waarbij de implementatie van luchtkwaliteitsbeleid op lokaal niveau in Nederland, Duitsland, Zweden, Frankrijk en Hongarije onder de loep genomen wordt. Hierbij spelen de beleidsnarratieven, mix van beleidsinstrumenten, interbestuurlijke coördinatie en samenwerking een belangrijke rol. Haar onderwijsactiviteiten draaien om governance van circulaire economie, beleidsanalyse, agendavorming en beleidsimplementatie.

 

Tynke Schepers

Tynke Schepers

Secretariaat

Over Tynke

Tynke Schepers is promovenda aan de Universiteit van Tilburg, bij het Tilburg Institute for Law, Technology, and Society. Zij werkt hier aan haar onderzoek naar het gebruik van algoritmes binnen publieke sector organisaties, en hoe deze via verschillende governance-structuren op een verantwoordelijke manier ingezet kunnen worden. Tynke heeft een BSc in Bestuurskunde van de Universiteit van Tilburg, een MA in Economic History and Policy van de Universiteit van Glasgow, en een MSc in Philosophy of Science, Technology, and Society van de Universiteit Twente.

Sebastian Wijnands

Sebastian Wijnands

Secretaris

Over Sebastian

Sinds 2022 ben ik werkzaam als bestuursadviseur bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties waar ik de politieke en ambtelijke top adviseer over verschillende dossiers, uiteenlopend van constitutionele zaken tot financiering van medeoverheden. Daarvoor werkte ik bij de Nederlandse School voor Openbaar Bestuur als opleidingsmanager en onderzoeker.

Ik groeide op onder de rook van Tilburg en trok daarna voor mijn studie naar Utrecht. Ik studeerde aan de Universiteit Utrecht (Bestuur en Beleid/Bestuurs- en
Organisatiewetenschap) en woon sinds kort met mijn vriendin in Amsterdam. Iedere
werkdag in Den Haag is weer vol van dynamiek en ik probeer met genoegen dagelijks te werken aan een betere rechtsstaat en weerbaardere democratie. Ik hoop met ervaring uit de praktijk van het openbaar bestuur een mooie bijdrage te kunnen leveren aan de Vereniging voor Bestuurskunde

Carlo Post

Carlo Post

Algemeen bestuurslid

Over Carlo

Woonachtig in Prinsenbeek, getrouwd en 3 opgroeiende jong-twintigers. Als persoon
ben ik echt een verenigingsman en heb na vele jaren hockey-training een groot aantal
jaren de hockeyvereniging mogen leiden naar geheel nieuwe accommodatie. Dit
kenmerkt me in mijn leiderschap om dynamieken in samenleving (en dus ook besturen) te doen laten bewegen en stappen te laten zetten naar concrete realisatie.
Ook in mijn professionele leven, kenmerkt me dit. Aanvankelijk geschoold als
registeraccountant, al snel de overstap gemaakt naar lokaal bestuur met gemeenten als Breda, Gouda, Hoeksche Waard en Dordrecht in overwegend eindverantwoordelijke rollen. Telkenmale waren grote organieke - en complexe - integratieopgaven onderdeel van de opgave. Daarnaast draag ik een gezonde dosis nieuwsgierigheid met me mee:
met 'twee oren en één mond', is het verstandig eerstens te luisteren alvorens te praten.
Dit brengt met zich mee dat het bouwen van bruggen tussen de overheid,
kennisinstellingen en bedrijfsleven met op het lijf geschreven is. Tenslotte ben ik een echte Brabander en optimistisch gestemd en altijd gericht op oplossingen en mogelijkheden.

Yvonne Kleistra

Yvonne Kleistra

Algemeen bestuurslid

Over Yvonne

Ik heb geschiedenis en politicologie gestudeerd in Nijmegen en ben 2002 in Leiden bij het departement Bestuurskunde gepromoveerd op een proefschrift op het terrein van de foreign policy analysis. Ik heb na mijn promotie als senioronderzoeker voor verschillende publieke onderzoeksinstellingen gewerkt, waaronder de Inspectie Ontwikkelingssamenwerking en Beleidsevaluatie (IOB) van het ministerie van Buitenlandse Zaken en de WRR. Sinds 2018 werk ik als universitair hoofddocent bij het Dual PhD Centre van de Universiteit Leiden. Het Dual PhD Centre faciliteert duaal promotieonderzoek bij de Universiteit Leiden middels intensieve een-op-een begeleiding bij de ontwikkeling van een levensvatbaar academisch onderzoeksvoorstel en een onderwijsprogramma dat speciaal ontworpen is om deelnemers daarin te ondersteunen.

Yuan Scherpbier

Yuan Scherpbier

Landelijk Overlegorgaan Bestuurskunde verenigingen (LOB)

Over Yuan

Aangenaam kennis te maken, mijn naam is Yuan Scherpbier. Als voorzitter van het 30e bestuur van het Landelijk Overlegorgaan Bestuurskundeverenigingen (LOB) heb ik het waar genoegen om duizenden bestuurskunde studenten te vertegenwoordigen in de Vereniging voor Bestuurskunde (VB). Ik ben momenteel bezig met de eindfase van mijn opleiding Bestuurskunde/ Overheidsmanagement aan De Haagse Hogeschool en werkzaam als leerwerkstudent op het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Ik heb verschillende nevenactiviteiten gedaan als bestuurder, organisator en commissielid bij o.a. de Haagsche Studenten Vereeniging en CISV Nederland. In mijn vrije tijd sport ik graag en luister ik veel naar muziek.

Aankomend jaar wil ik me namens de lid verenigingen van het LOB hard inzetten voor verjonging van de VB en de goede samenwerking voortzetten.

Johan de Kruijf

Johan de Kruijf

Penningmeester

Over Johan

Johan de Kruijf is universitair docent bestuurskunde en zelfstandig adviseur/ toezichthouder bij maatschappelijke organisaties. Hij studeerde bestuurskunde aan de Universiteit Twente en bedrijfseconomie aan de Universiteit van Amsterdam. In 2011 promoveerde hij op het thema aansturing van zelfstandige bestuursorganen, waarbij de centrale vraag is of bekostiging en toezichtstructuren met elkaar in evenwicht zijn. Meer recent ligt de aandacht bij risico en financieringsvraagstukken in het lokaal bestuur en schrijft hij blogs op www.riskcompliance.nl

Warda Belabas

Warda Belabas

Algemeen Bestuurslid

Over Warda

Dr. Warda Belabas is bestuurskundige en als Assistant Professor verbonden aan de Department of Public Administration and Sociology (DPAS). Haar onderzoek raakt aan vraagstukken rondom diversiteit, integratie, identiteit en beleid en governance. Van 2014-2020 is zij tevens als senior network officer verbonden geweest aan het academische netwerk IMISCOE. Haar werk raakt aan de praktijk van lokaal bestuur, en daarom werkt zij in haar onderzoek samen met steden als Rotterdam, Amsterdam en Antwerpen.

Milo Schoenmaker

Milo Schoenmaker

Algemeen bestuurslid

Over Milo

Milo Schoenmaker woont in Gouda, is getrouwd en vader van drie uitwonende kinderen. In het dagelijks leven is hij sinds januari 2019 bestuursvoorzitter van het Centraal orgaan Opvang Asielzoekers (COA). Schoenmaker is het grootste deel van zijn werkzame leven actief in het openbaar bestuur, achtereenvolgens als raadslid en wethouder in Haarlemmermeer (1994-2003), burgemeester in Bussum (2003-2012) en burgemeester in Gouda (2012-2019). Naast zijn werk heeft de wetenschap altijd zijn grote belangstelling gehad. Hij promoveerde in 2010 op een proefschrift over bestuurlijk moeilijke gemeenten en behaalde in 2023 zijn mastertitel Rechten. Schoenmaker is
vooral geïnteresseerd in organisaties die werken op het snijvlak van het publieke
bestuur en private organisaties. Hobby’s zijn wielrennen, wandelen met de hond,
klussen in het om het huis, met vrienden gezellig eten en reizen.

Mees Sengers

Mees Sengers

Landelijk Congres der Bestuurskunde

Over Mees

 

 

Henrico van Roekel

Henrico van Roekel

Kern bestuurslid

Over Henrico

Henrico van Roekel is promovendus aan de Universiteit Utrecht, bij het Departement Bestuurs- en Organisatiewetenschap. Hij werkt daar aan zijn onderzoek over hoe het welzijn van zorgmedewerkers beïnvloed wordt, en verbeterd kan worden, door leiderschap. Dit onderzoek voert hij uit in opdracht van Stichting IZZ, een collectief van Nederlandse zorgmedewerkers met 410.000 leden. Hiervoor behaalde hij zijn bachelor in bestuurs- en organisatiewetenschap alsmede de researchmaster aan hetzelfde departement. Tijdens zijn studie voerde hij onder andere onderzoek uit voor Gemeente Utrecht, het Ministerie van Justitie en Veiligheid, en het Nationaal Regieorgaan Onderwijsonderzoek.

Veronica Junjan

Veronica Junjan

Algemeen Bestuurslid

Over Veronica

Ik ben als universitair docent verbonden aan de vakgroep Bestuurskunde van de
Faculteit Behaviour, Management and Social Sciences, Universiteit Twente. Mijn
onderzoek richt zich op bestuurlijke hervormingen. Momenteel richt mijn
onderzoeksinteresse zich op het analyseren van de veranderingen in taken van de
overheid in het licht van nieuwe technologische ontwikkelingen, met bijzondere aandacht voor bestuurlijke capaciteitsopbouw voor veerkracht, zowel op nationaal als op lokaal niveau.”

Tanja Kruijer-van Kampen

Tanja Kruijer-van Kampen

Algemeen Bestuurslid

Over Tanja

Met mijn echtgenoot en drie kinderen van 10 tot 16 jaar woon ik in het mooie Haarlem. Als Sectormanager Jeugdgezondheidszorg bij GGD Hollands Noorden ben ik verantwoordelijk voor de gezondheid en het welzijn van alle kinderen en jongeren van 0 tot 18 jaar in onze regio. Mijn leiderschap kenmerkt zich door rust, vertrouwen en besluitvaardigheid, waarmee in gezamenlijkheid naar doelen wordt gewerkt. Deze kenmerken komen goed van pas bij mijn piketfunctie als Directeur Publieke Gezondheid, waarbij ik bij opgeschaalde crises bestuurlijk adviseer ten behoeve de gezondheid van de inwoners.
In 2022 heb ik de Master Public Management (MPM) bij de Universiteit Twente afgerond. In mijn master thesis ‘Resilient varen op de Corona golven’ heb ik de GGD-ervaring tijdens de coronacrisis en mijn studie samen kunnen brengen. Het onderwerp was het verbeteren van de veerkracht in de besturing en organisatie van infectieziektecrises bij de GGD.
In mijn vrije tijd bezoek ik graag concerten, ga ik naar het theater of geniet ik van een
etentje met vrienden. Ik kijk er naar uit om deel te nemen aan het Algemeen Bestuur,
waar ik hoop bij te dragen en veel te leren.

 

Brenda Vermeeren

Brenda Vermeeren

Algemeen Bestuurslid

Over Brenda

Dr. Brenda Vermeeren is werkzaam als universitair docent bij de afdeling Bestuurskunde en Sociologie van de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR). Daarnaast is zij werkzaam als adviseur bij het ICTU-programma InternetSpiegel – een programma dat werkt in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Zij doet wetenschappelijk en beleidsgericht onderzoek naar de relatie tussen HRM en prestaties van publieke organisaties waarbij zij in het bijzonder aandacht heeft voor de rol van medewerkers en leidinggevenden. Een belangrijke drijfveer in haar werk is het leggen van verbinding tussen wetenschap en (beleids)praktijk. Daarnaast geeft zij met veel plezier colleges binnen de Masterspecialisatie Management van HR en Verandering en is zij programmamanager van de bachelor Bestuurskunde van de EUR. Sinds 2013 is zij lid van de jury van de Vereniging voor Bestuurskunde Brasz-scriptieprijs en in 2018 is zij daarnaast aangesteld als algemeen bestuurslid van de Vereniging voor Bestuurskunde.

Scott Douglas

Scott Douglas

Algemeen bestuurslid

Over Scott

Scott Douglas is bestuurskundige aan de Universiteit Utrecht en directeur Rekenkamer Almere. Hij onderzoekt succesvolle samenwerking rond onmogelijke problemen.

Concreet wil Scott de prestaties van samenwerkingen tussen overheden, bedrijven en maatschappelijke organisaties verbeteren bij de aanpak van complexe problemen als laaggeletterdheid, radicalisering, kindermishandeling en overgewicht. Hij publiceerde onder andere in Public Administration Review, Public Management Review en Bestuurskunde.

Scott Douglas combineert onderzoek, onderwijs en maatschappelijke impact door innovatieve projecten te leiden waarin academici, studenten en praktijkmensen samenwerken. Zo bouwde samen met Stichting Lezen en Schrijven een instrument voor netwerkevaluaties dat in meer dan 35 gemeenten is toegepast. En leidde hij meerdere interactieve evaluaties rond de lokale aanpak van radicalisering.

Hij is mede-oprichter van het interdisciplinaire onderzoekshub Security in Open Societies, co-voorzitter van het Performance panel van de European Group on Public Administration en verkozen als lid van De Jonge Akademie van Koninklijke Nederlandse Akademie voor Wetenschappen.

 

Jan-Herman de Baas

Jan-Herman de Baas

Algemeen Bestuurslid

Over Jan-Herman

Jan Herman de Baas is sinds 2021 gemeentesecretaris van Arnhem. Daarvoor was hij onder meer gemeentesecretaris in Doetinchem, Almelo, Venray en Dordrecht en provinciesecretaris van Zuid-Holland en Utrecht. Hij is ook secretaris van de Drechtsteden geweest, kwartiermaker voor de Regio Arnhem-Nijmegen en Algemeen directeur van het Interprovinciaal Overleg (IPO).

Jan Herman schreef verschillende bestuurskundige boeken, waaronder ‘Bestuurskunde in Hoofdlijnen’ en ‘Voorbij de eeuw van bureaucratie’ en heeft 15 jaar college gegeven aan de Radboud Universiteit Nijmegen.

Jan Herman is ook bestuurslid bij de Vereniging voor Overheidsmanagement (VOM); voorzitter van de Adviesraad Bestuurskunde van de Radboud Universiteit Nijmegen en voorzitter van de Kring van Gemeentesecretarissen van de 100.000+ gemeenten.

 

s2Member®