Nieuwe Bestuurskunde: Smart Governance
Een themanummer over slimme sturing, geïnspireerd door het onderzoeksprogramma van het NWO over ‘smart governance’. Het woord ‘slim’ geeft een goed gevoel, maar leidt ook tot veel vragen. Wat maakt slimme sturing slim? Is het voor iedereen slim? Wat is er nieuw? En wat kunnen we er van leren? In de zoektocht naar antwoorden komen we langs de rol van internetplatforms tijdens crisissituaties en rampen, relationele sturing bij publiek-private samenwerkingsprojecten, netwerkactivering van zorgvragers in het sociale domein, hybride stadsregionaal bestuur en zelfsturing voor de verduurzaming van grensoverschrijdende handelsketens. Naast nieuwe vragen zijn er ook antwoorden: slimme sturingsinstrumenten zijn vaak hybride, hebben bestaande vormen van bestuur nodig en vergen een krachtige interne organisatie.
Ook in de vrije bijdrage wordt een slim sturingsarrangement kritisch belicht. Een Vlaamse studie laat zien dat ‘metagovernance’ in een multi-level context niet eenvoudigweg kan worden begrepen als het gebruik maken van lokale netwerken door een centrale overheid. De auteurs stellen een alternatieve interpretatie voor.
We sluiten af met twee portretten van recente dissertaties. Daphne van Kleef heeft zich verdiept in het proces van organisatiesocialisatie door toezichthoudend dierenartsen, waarbij regels, trainingen en werkervaringen regelmatig met elkaar in tegenspraak zijn. Sedef Turper werkt tenslotte een slimme methode uit om daarmee onderzoek naar de politieke houding van burgers te verbeteren.