Brandon Pouw is Jonge Ambtenaar van het Jaar 2019
Tijdens de verkiezingsavond van donderdag 17 januari 2019 is Brandon Pouw, Beleidsmedewerker Bestuurlijke Zaken bij de Provincie Zuid-Holland, verkozen tot Jonge Ambtenaar van het Jaar 2019. De publieksprijs is gewonnen door Neeltje van der Heijden.
De jury en winnaar
Door de jury, bestaande uit juryvoorzitter Marieke van Wallenburg (DG Overheidsorganisatie bij het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties), Jacco Vonhof (Voorzitter MKB Nederland), Emine Özyenici (Directeur Informatievoorziening, Ministerie van Veiligheid en Justitie en Overheidsmanager van het Jaar 2018), Steven Steenbergen (Directeur Bestuursacademie Nederland) en Tim Smit (voorzitter FUTUR) werd Brandon Pouw unaniem verkozen tot winnaar.
De jury was onder de indruk van het talent van de avond en benoemde trots te zijn op deze toekomst van publiek nederland. Bij haar beoordeling heeft de jury vooral naar haar gevoel geluisterd.
Brandon Pouw werd door van Wallenburg omschreven als ‘een verbinder pur sang’. De jury gaf aan dat hij in verbinding staat met zijn stakeholders, zijn organisatie (Provincie Zuid-Holland) en zichzelf. Daarnaast is Brandon ondernemende ambtenaar omdat hij anderen de ruimte geeft, inspeelt op behoeften in de samenleving en door te werken aan maatschappelijke innovatie. Hij is met de titel het toonbeeld van dé ondernemende jonge ambtenaar en mag deze titel heel 2019 dragen. Voorzitter van FUTUR, Tim Smit geeft aan: “Brandon is een verbinder, mooi om te zien hoe deze jonge ambtenaar samen met partners werkt aan oplossingen voor complexe vraagstukken.”
Brandon Pouw neemt door het winnen van deze titel de wisseltrofee mee naar huis en krijgt twee opleidingen aangeboden. Een opleidingscheque t.w.v. €5.000,-, beschikbaar gesteld door de Bestuursacademie en een opleiding van Ynnovate.
Voorzitter van FUTUR, Tim Smit geeft aan; “Deze bruisende avond toont de talenten en energie in de publieke sector.”
Publieksprijs
De publieksprijs werd uitgereikt aan Neeltje van der Heijden. Zij kreeg maar liefst 42,8% van de stemmen, die zijn verzameld via social media. Hiermee heeft zij een training gewonnen van het A&O-fonds Gemeenten en een visual met sfeerimpressie van de finaleavond, gemaakt door visual artist Frederique Marks. Alle finalisten krijgen het boek ‘Let’s Ynnovate’ aangeboden.
FUTURPROOF-award
Daarnaast werd de FUTURPROOF-award uitgereikt aan de Centrale Informatievoorziening van Rijkswaterstaat. De FUTURPROOF-award is bedoeld voor de organisatie die voorop loopt met het verjongen van haar organisatie als middel om de organisatie toekomstbestendig te maken.
De Centrale Informatievoorziening van Rijkswaterstaat biedt intensieve begeleiding aan persoonlijke ontwikkeling bij haar (jonge) medewerkers, geeft veel ruimte aan eigen initiatieven en heeft een actieve jonge ambtenarenclub. Verder is er een actief wervingsbeleid om jongeren in de organisatie te krijgen. De provincie Overijssel en de gemeente Deventer waren de andere twee finalisten in race voor deze titel. Overijssel viel op door vermogen van het jonge ambtenarennetwerk om de jonge collega's binnen de organisatie te bereiken. Deventer is geselecteerd als finalist om haar wervelende wervingscampagne 'Zin in gezeik'. De award is voor de tweede keer uitgereikt in samenwerking met de jonge ambtenarenorganisatie Jong Beleg van de gemeente Alkmaar.
De verkiezingsavond Jonge Ambtenaar van het Jaar
Drie jonge ondernemende ambtenaren namen het tegen elkaar op tijdens een spannende verkiezingsavond in de Prodentfabriek te Amersfoort. De finalisten werden voor ruim 250 aanwezigen op de proef gesteld door verschillende uitdagingen. Zo kregen ze complexe casussen voorgelegd, was er ‘one minute of fame’ waar de verborgen talenten van de finalisten werden gepresenteerd én hielden de finalisten een individuele key note speech.
Sinds 2002 organiseert stichting FUTUR de verkiezing Jonge Ambtenaar van het Jaar. Met de verkiezing wil FUTUR het imago van de overheid als werkgever verbeteren en de meerwaarde van de jonge ambtenaar in de veranderende overheid zichtbaar maken. De finalisten werden geselecteerd uit meer dan 70 nominaties. De verkiezingsavond werd gepresenteerd door Vincent Rietbergen (eigenaar Haagsch College en Politiek Journalist bij NOS).
Stichting FUTUR:
De acht bestuursleden van FUTUR werken voor de publieke sector en zetten zich naast hun werk vrijwillig in voor FUTUR. De hoofdtaken van FUTUR zijn het verbinden van (netwerken van) jonge ambtenaren, het vernieuwen van de overheid door het verbeteren van het imago van de overheid en het vertellen over de meerwaarde van de jonge ambtenaar. Ten slotte heeft FUTUR als missie het vertolken van de stem van de jonge ambtenaar.
Naast de verkiezing organiseert FUTUR netwerkevenementen voor jonge ambtenaren, ontmoetingen met sleutelfiguren uit de politiek en het openbaar bestuur en heeft FUTUR een actieve rol op carrière evenementen.
Foto: Benjamin Hull.